A globális élelmiszerárak jelenleg másfél éve nem látott csúcsot értek el.


Novemberben 2023 áprilisa óta a legmagasabb szintre emelkedtek a globális élelmiszerárak az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) honlapján közzétett adatok szerint.

November folyamán a globális élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe havi szinten 0,5 százalékkal, 127,5 pontra emelkedett, ami 2023 áprilisa óta a legmagasabb szint. Az aktuális novemberi adat 5,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt, ugyanakkor 20,4 százalékkal elmarad a 2022 márciusában elért 160,2 pontos rekordszinttől.

A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemre alapozott mutató, amely az öt legjelentősebb élelmiszer-alapanyagnak - mint a növényi olajok, gabonák, húsok, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árváltozásait méri. Ez az index segít nyomon követni az élelmiszerpiac trendjeit és a globális árak alakulását.

A FAO gabonaárindex novemberben átlagosan 111,4 pontot mutatott, ami 3,0 ponttal (2,7 százalékkal) csökkent az előző hónaphoz képest, és 9,6 ponttal (8,0 százalékkal) elmarad a tavalyi év azonos időszakától.

Novemberben a kukorica nemzetközi jegyzése nem változott, míg a rizs, a búza és az árpa világpiaci ára csökkent havi szinten.

A növényi olajok árindexe november hónapban jelentős, 11,4 pontos (7,5%-os) növekedéssel átlagosan 164,1 pontra emelkedett, ami 2022 július óta a legmagasabb érték. E növekedés hátterében a pálma-, repce-, szója- és napraforgóolaj nemzetközi piaci árainak emelkedése áll.

A tejtermékek árindexe novemberben 0,9 ponttal (0,6%-kal) emelkedett az előző hónaphoz képest, elérve a 139,9 pontos szintet. Ez a szám 23,4 ponttal (20,1%-kal) magasabb az egy évvel korábbi értéknél. November során a tejtermékek nemzetközi piaci jegyzései is növekedtek, különösen a tejpor esetében tapasztalhattunk jelentős havi emelkedést. A vaj világpiaci ára pedig immár 14 hónapja folyamatosan emelkedik, és novemberben a fokozott kereslet következtében rekordmagasra szökött.

A FAO húsárindexe novemberben 118,1 pontot mutatott, ami 0,9 ponttal (0,8%-kal) alacsonyabb az októberi értéknél. Érdekes módon azonban ez az érték 6,6 ponttal (5,9%-kal) magasabb az előző év novemberi szintjénél. A hónap során a juh-, sertés- és baromfihús globális ára csökkent, míg a marhahús ára lényegében stabil maradt.

A FAO cukorárindexe novemberben az előző havihoz képest 3,1 ponttal (2,4 százalékkal) 126,4 pontra csökkent, 35,0 ponttal (21,7 százalékkal) elmaradva az egy évvel korábbitól.

Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 13,7 százalékkal csökkent a 2022. évi 14,3 százalékos emelkedés után.

Related posts