Az autentikus diós kosárka receptje egy olyan ínycsiklandó sütemény, amely a hagyományos magyar cukrászat egyik ékköve. Az omlós tésztával készült kosárkák belseje gazdag, aromás diós töltelékkel van megpakolva, amely minden falatban felidézi a nagymamák


A lisztben alaposan elmorzsoljuk a hideg vajat, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a csipet sót, a reszelt citromhéjat és a porcukrot. Gyors mozdulatokkal simára gyúrjuk a tésztát, majd fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük egy órát.

Ezután a tojásfehérjéből készítünk egy sűrű, kemény habot, amit fokozatosan, kis adagokban keverünk össze a porcukorral. Folytatjuk a habverést, amíg elérjük a krémes és fényes állagot. Ezután óvatosan belecsepegtetjük a citromlevet, végül pedig finoman beleforgatjuk a darált diót is, hogy gazdag ízvilágot nyerjünk.

A kosárkaformákat gondosan megkenjük vajjal, majd bőségesen megszórjuk liszttel. Ezután óvatosan megkocogtatjuk a formákat, hogy a felesleges liszt eltávozzon.

Ezután a tésztából kisebb dió nagyságú darabokat tépkedünk, és egyenletesen belenyomkodjuk a formákba. Figyeljünk rá, hogy ne legyen túl vastag a kosárkák fala, és a tészta töltse ki rendesen a kis mélyedéseket is.

Ha a formákba belekerült a tészta, mindegyik alját kissé megszurkáljuk, hogy a sütésnél ne púposodjanak fel, majd egy teáskanál baracklekvárt vagy egy szem magozott meggyet teszünk a kosárkákba. Az összeset háromnegyedig töltjük a diós habbal.

Helyezzük a kosárkákat a tepsibe, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük őket 20 percig. Amint a tésztájuk széle aranybarnára pirul, készen is vannak. Érdemes megvárni, amíg némileg kihűlnek, és csak ezután óvatosan fordítsuk ki őket a formákból. Legyünk körültekintőek, hiszen a linzertészta rendkívül lágy és omlós, így könnyen törhet. Tálalás előtt hintájuk meg egy kevés porcukorral, hogy még vonzóbbá tegyük őket.

Tipp - A tésztát egyenletesebben tudjuk elosztani, ha kis rudakat sodrunk belőle, majd egyenlő nagyságúra felvagdossuk. A diókrémet könnyebben és szebben tudjuk a tésztakosárkákba juttatni egy habzsák segítségével.

Related posts