Az olaszok véleménye szerint ez az eddig ismeretlen összetevő kulcsszerepet játszik a bolognai szósz tökéletesítésében.


A bolognai szósz az olasz gasztronómia egyik ikonikus remeke, amely a húsos ízek gazdagságával és az al dente tészta tökéletes textúrájával képes elvarázsolni a táplálkozás szerelmeseit. Azonban a tökéletes bolognai elkészítéséhez szükséges hozzávalók körüli viták évszázadok óta zajlanak. Az utóbbi időszakban azonban úgy tűnik, hogy egyre közelebb jutunk a titokzatos recept megértéséhez.

Az Olasz Kulináris Akadémia, amely 1953 óta őrzi az olasz gasztronómiai hagyományokat, 2023 áprilisában frissítette az egyik legismertebb étel receptjét. A hivatalosan elismert szervezet az autentikus recept alapján egy különleges újítást javasolt: a szószhoz egy pohár teljes tejet kell hozzáadni, ezzel gazdagítva az ízeket – számolt be róla a Daily Mail.

Az akadémiai szakértők véleménye szerint a tej kulcsszerepet játszik a bolognai szósz elkészítésében, hiszen segít harmonizálni a paradicsom és a vörösbor savasságát, miközben finoman lágyítja a darált húst, amely így szinte elolvad a szánkban. Amira Georgy, az ausztrál Taste magazin élelmiszerigazgatója, úgy véli, hogy ez a kis trükk lehet a tökéletes bolognai szósz titka.

A tej alkalmazása nem kötelező, de az akadémikusok véleménye szerint hagyományosan az eredeti recept szerves részét képezi. Javasolt, hogy a főzés közepén kerüljön az ételbe, majd érdemes megvárni, amíg teljesen elpárolog.

A tej mellett a recept javasolja a friss pancetta és a szerecsendió használatát is, amelyek különleges ízt adnak az ételnek. Azonban az akadémia szigorúan tiltanak bizonyos összetevőket, amelyeket sokan előszeretettel alkalmaznának. Ilyenek például:

Emellett nem javasolják a brandy vörösbor helyettesítésére, sem a liszt használatát sűrítőanyagként. Persze vannak olyan összetevők is, amelyekkel gazdagíthatjuk a szószt, mint például csirkemáj, szív vagy zúza, morzsolt sertéskolbász, blansírozott zöldborsó, illetve áztatott és újrahidratált szárított vargányagomba.

Related posts