Legyél körültekintő e három fűszer használatával, ha gyógyszeres kezelést folytatsz!
A gyömbér, a kurkuma és a fahéj olyan fűszerek, amelyek különleges ízük mellett egyes gyógyszerek hatását is befolyásolhatják, esetleg csökkenthetik annak hatékonyságát.
A fűszerek, mint például a fahéj, a kurkuma és a gyömbér, nem csupán ízletes kiegészítők az ételekhez, hanem számos jótékony hatással is bírnak az egészségünkre. Segíthetnek a gyulladások csökkentésében, a vércukorszint stabilizálásában, és hozzájárulhatnak a demencia és szívbetegségek kockázatának mérsékléséhez. Ugyanakkor fontos figyelembe venni, hogy ezek a fűszerek bizonyos gyógyszerek hatékonyságát is csökkenthetik, ezért érdemes óvatosan bánni velük.
A fahéj, a kurkuma és a gyömbér olyan fűszerek, amelyeket már évszázadok óta alkalmaznak az egészség megőrzésére, azonban Dipa Kamdar, a Kingston Egyetem gyógyszerészeti gyakorlatának vezető oktatója figyelmeztetett arra, hogy erőteljes tápanyagtartalmuk miatt ezek a fűszerek befolyásolhatják a vényköteles gyógyszerek hatékonyságát.
A fahéj különleges aktív összetevőkkel büszkélkedhet, mint például a cinnamaldehid, az eugenol és a kumarin. A kéregből vagy levelekből kivont fahéjolajat széles körben alkalmazzák az ételek ízesítésére, illatanyagok előállítására, valamint gyógynövényes terápiákban. Gazdag antioxidánsokban, így hozzájárulhat a gyulladások csökkentéséhez, segíthet a vércukorszint stabilizálásában, mérsékelheti a szívbetegségek kockázatát, és jótékony hatással van az agyműködésre is. Hagyományosan az emésztés elősegítésére és a fertőzések megelőzésére is előszeretettel használják.
A Mississippi Egyetem legújabb kutatása arra világít rá, hogy a laboratóriumi kísérletek során a cinnamaldehid, a fahéj egyik fő összetevője, aktiválja azokat a receptorokat, amelyek felgyorsítják a gyógyszerek kiürülését a szervezetből. Ez potenciálisan csökkentheti a gyógyszerek hatékonyságát. Bár a kutatás még az első lépésekben jár, és emberi alanyokon még nem tesztelték, a fahéj és a modern gyógyszerek közötti kölcsönhatások terén fontos kérdéseket vet fel – számol be róla a Mirror.
A szakértő korábbi esettanulmányokra hivatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy a fahéjas étrendkiegészítők és az antikoagulánsok együttes alkalmazása fokozhatja a vérzés kockázatát. Mielőtt azonban elhatároznánk, hogy eltávolítjuk a fahéjat a fűszerespolcunkról, érdemes tudni, hogy ez a kockázat főként nagy dózisú fogyasztás esetén jelentkezik, különösen, ha kiegészítő formájában vesszük magunkhoz.
A kurkuma, amely a kurkumint tartalmazza, egy különleges vegyület, melynek gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásai széles körben ismertek. Jelenleg azonban a kurkuma és a különböző gyógyszerek közötti kölcsönhatásokról még mindig meglehetősen korlátozott információ áll rendelkezésre. A legnagyobb részt laboratóriumi és állatkísérletekből származó adatokra támaszkodunk, amelyek nem mindig alkalmazhatók közvetlenül az emberi egészségre. Ennek ellenére léteznek olyan bizonyítékok, amelyek arra utalnak, hogy a kurkuma kölcsönhatásba léphet például antidepresszánsokkal, vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel, kemoterápiás szerekrel és egyes antibiotikumokkal.
A kurkuma különleges vérhígító tulajdonságokkal bír, ami fokozhatja bizonyos gyógyszerek, például a warfarin vagy az aszpirin hatását. Állatkísérletek eredményei alapján a kurkuma szintén hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez, ami a vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel együtt alkalmazva túlzottan alacsony vérnyomást eredményezhet. "Érdemes megjegyezni, hogy a fahéjhoz hasonlóan ezek a hatások leginkább a nagy dózisú kiegészítők esetében figyelhetők meg, nem pedig a mindennapi ételekben használt kis mennyiségeknél."
Közismert a gyömbér hányingercsökkentő és gyulladáscsökkentő hatása. Ugyanakkor az aktív összetevői, köztük a gingerol, szintén befolyásolhatják a szervezet gyógyszerfeldolgozási képességét. "A gyömbér enyhe vérhígító hatással bír, ami azt jelenti, hogy antikoagulánsokkal kombinálva növelheti a vérzés kockázatát. A gyömbér és a cukorbetegség kapcsolatát illetően vegyesek az eredmények: míg egyes tanulmányok szerint csökkentheti a vércukorszintet, további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük a cukorbetegség elleni gyógyszerekkel együtt szedve gyakorolt hatását."
A szakértők azt tanácsolják, hogy azok, akik gyógyszereket, különösen vérhígítókat, cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszereket vagy kemoterápiás készítményeket szednek, először konzultáljanak háziorvosukkal vagy gyógyszerészük ajánlásával, mielőtt új gyógynövény-kiegészítők szedésébe kezdenének. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a legtöbb ember számára a fűszerek normál, konyhai mennyiségben való alkalmazása egy biztonságos és ízletes módja lehet, hogy ételeik ízét fokozzák, miközben potenciális egészségügyi előnyöket is élvezhetnek.





