Ez az első gyümölcs, amelyet az Európai Unió hivatalosan is egészségesnek nyilvánított – nézzük meg, milyen pozitív hatásai vannak a szervezetedre!

Friss gyümölcs eddig még nem kapta meg az uniós elismerést az egészségügyi hatása miatt, a kivi lett az első.
Az Európai Bizottság hivatalosan is jóváhagyta azt az egészségügyi állítást, miszerint "a zöld kivi fogyasztása hozzájárul a normális bélműködéshez, azáltal, hogy növeli a székletürítés gyakoriságát" - számolt be a Euronews.
A döntés kiemelkedő mérföldkő, hiszen ezzel a kivi lett az első friss gyümölcs, amelyről az Európai Unió hivatalos egészségügyi megállapítást fogadott el. Ezek az állásfoglalások rendkívül lényegesek, mivel nélkülük a gyártók nem hivatkozhatnak egészségügyi előnyökre az élelmiszereik és tápanyagaik kapcsán.
Az utolsó öt év során csupán három hasonló jellegű kérelmet hagytak jóvá, és a nyolcból alig egynek sikerül megfelelnie az unió élelmiszerbiztonsági ügynöksége által támasztott szigorú tudományos követelményeknek.
A kivivel kapcsolatos igényt a világ vezető kiviforgalmazója, az új-zélandi Zespri terjesztette elő.
A jóváhagyás több mint másfél évtizednyi kutatás eredményeként látott napvilágot, és egyértelműen kimutatta, hogy a napi legalább 200 gramm friss kivi fogyasztása kedvező hatással van a bélrendszer működésére.
A legelterjedtebb engedélyezett állítások közé sorolható, hogy a kalcium elengedhetetlen a gyermekek növekedéséhez és csontjaik fejlődéséhez, valamint a C-vitamin szerepet játszik az immunrendszer optimális működésében. Ezzel szemben a probiotikumok hivatalos elismerésben még nem részesültek.