Milliók élvezik, ám közben hozzájárulhat a vastagbélrák drámai terjedéséhez - Életmód


A különféle magolajok, mint például a napraforgó-, repce-, kukorica- és szőlőmagolaj, régóta a figyelem középpontjában állnak, mivel összefüggésbe hozták őket a szervezet gyulladásos folyamataival. Egy újabb kutatás szerint ezek az étolajok különösen aggasztó hatással lehetnek a fiatalok vastagbélrák előfordulására. A tanulmány, amely több mint 80 vastagbélrákos beteg daganatainak vizsgálatán alapul, arra figyelmeztet, hogy ezek az olajok fokozhatják a betegség egyik legagresszívebb formájának kockázatát.

A kutatók új felfedezései szerint a betegek daganatai különösen magas koncentrációban tartalmaznak bioaktív lipideket, amelyek mikroszkopikus zsíros vegyületek formájában jelennek meg, amikor a szervezet a magolajokat metabolizálja. Ezen lipidek két fő szempontból is aggasztóak: egyrészt elősegítik a gyulladásos folyamatokat, amelyek táplálják a rákos sejtek szaporodását, másrészt gátolhatják a szervezet védekező mechanizmusait, így megnehezítik a daganatok ellen folytatott küzdelmet.

Az Egyesült Államok legnagyobb rák- és szívbetegségekkel foglalkozó szakmai szervezetei azt állítják, hogy jelenleg nincsenek meggyőző bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a magolajok mérsékelt fogyasztása káros hatással lenne ezekre a betegségekre. Ugyanakkor egyre inkább terjed a magolajokkal szembeni ellenérzés, mivel újabb kutatások láttak napvilágot, amelyek arra utalnak, hogy ezek az olajok gyulladásos folyamatokat idézhetnek elő, ezáltal fokozva a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát.

Bár a pontos okok még nem teljesen tisztázottak, az ultrafeldolgozott ételek szerepe egyre valószínűbbé válik, mivel ezek gyakran tartalmaznak zsírokat, cukrokat és egyéb vegyi anyagokat, amelyek gyulladásos reakciókat válthatnak ki az emésztőrendszerben. A Gut című szaklap legfrissebb kutatásában 81, vastagbélrákkal összefüggő mintát elemeztek, melyek 30 és 85 év közötti betegektől származtak. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a vastagbélrákos esetek daganataiban a bioaktív lipidek mennyisége jelentősen meghaladta az egészséges zsírokét.

A vastagbélrák kialakulásának hátterében álló gyulladásos folyamatok során a sejtek állandó osztódásra és regenerálódásra kényszerülnek, ami növeli a rákos elváltozások, például mutációk megjelenésének kockázatát. A krónikus gyulladás ráadásul gyengíti az immunrendszer azon képességét, hogy hatékonyan felismerje és elpusztítsa ezeket a rendellenes sejteket. Floridai kutatók által végzett vizsgálatok szerint a gyulladás csökkentésére irányuló kezelések, különösen a feldolgozatlan, egészséges zsírok, mint a halolaj beépítése, jelentős mértékben hozzájárulhatnak a szervezet természetes gyógyulási folyamatainak helyreállításához.

Related posts