Fantasztikus év végi gasztronómiai kalandozás: Stanley Tucci ínycsiklandó receptjeitől kezdve Mrs. Lipton zamatos meggyes lepényéig!


Szabó Anna Eszter különösen ajánlja Tóthné Libor Mária „Limara 2” című művét.

Limara, vagyis Tóthné Libor Mária neve valószínűleg sokak számára ismerősen cseng, különösen azoknak, akik valaha a tökéletes fehér kenyér receptjét keresték. Én magam is az ő könyveiből sajátítottam el a kenyérsütés titkait, és azóta már foszlós kalácsot is készítettem – amelyet azóta vegán változatban is sikerült kikísérleteznem. Emellett a babka sütésének fortélyait is tőle tanultam meg, ami igazi gasztronómiai kaland számomra.

Sokan félnek attól, hogy nekifogjanak otthon a péksütemények elkészítésének, hiszen a pékségek kínálata mindig csábító. De Limara könyvei olyan útmutatók, amelyek szinte kézen fogva vezetnek végig a folyamaton. Ha figyelmesen követed az utasításait, biztos lehetsz benne, hogy sikerélményekben lesz részed, és nem fogsz csalódni az eredményben.

Legújabb könyvével, a "Limara péksége 2"-től, valójában az első kötet újragondolt változatát kapjuk, ahol a klasszikus ízek egy kis egyediséggel találkoznak. Jellemző rám, hogy a sütéshez gyakran hirtelen felindulásból fogok hozzá, így nem igazán tervezek előre, hanem mindig azzal dolgozom, ami éppen a konyhában található. Amikor először próbálkoztam ezzel a könyvvel, éppen buktát kívántam készíteni, és szerencsére akadt egy recept is a tarsolyomban, igaz, mogyoróvajas töltelékkel. Azonban egy kis kreativitással gyorsan átvariáltam a hozzávalókat, és a buktákba a legjobb barátnőm házi baracklekvárját tettem - biztos vagyok benne, hogy Limara ezt a kis csavart is megértené. Ahogy az ő receptjeiből készült minden különlegesség esetében, ez a sütemény is azonnal elnyerte a család és a barátok tetszését, hiszen még az utolsó morzsáig eltűnt! (Csipet kiadó)

Végre itt egy könyv, amely bár nem kifejezetten vegetáriánusoknak készült, mégis igazi ínycsiklandó kánaán a számukra – és azok számára is, akik általában nem lelkesednek a zöldséges ételekért! (Bár a vegánok a tejet és a mézet kihagyják az étrendjükből, de ezt csupán metaforaként használom, remélem, mindenki érti! - a szerk.)

Főzelékes Feri neve és rengeteg receptje már sokak számára ismerős, így most, Flóra elméletét kissé megcáfolva (amelyet alább olvashattok), egy különlegesebb és talán kevésbé elterjedt fogást választottam a repertoárból: édesburgonyafőzelék céklával, kecskesajttal, és ropogósra pirított magvakkal a tetején.

Ez a főzelék valóban életem legszebb alkotása lett! Annyira lenyűgöző a látványa, hogy a fotózás után is hosszú percekig csak bámultam. Ráadásul, habár mindkét összetevőt kedvelem, sosem gondoltam volna, hogy egy főzelék formájában is megállják a helyüket. Az ötletért mindenképpen piros pont jár!

Ez a kötet legnagyobb erőssége éppen a sokszínűség és a kreatív szabadság. Én például nem használtam curryport az egyik ételben, és így is fantasztikus lett az eredmény. Az összes receptet sorban végig tudom nézni, már be is jelöltem, hogy mire szeretnék sort keríteni. Ráadásul a fogások többsége könnyedén gluténmentessé alakítható!

A "Főzelékbiblia" valójában egy igazi kincs a konyhában – ahogy a neve is sejteti, ez a könyv a főzőművészet alapköve. Bármikor leemelheted a polcról, amikor a hűtőben ott várakoznak a kissé megfáradt, de még felhasználható zöldségek. Garantáltan találsz benne olyan receptet, ami nemcsak ízletes, hanem a tápláló és egészséges étkezés híve is lehetsz tőle. Használatával pedig úgy érezheted magad, mint egy igazi gasztronómiai császár!

A 21. század kiadó kortárs irodalmi műveket és szellemi tartalmakat népszerűsít, amelyek tükrözik a modern kor kihívásait és lehetőségeit. Fő célja, hogy új hangokat és perspektívákat mutasson be az olvasóknak, ezzel gazdagítva a kulturális diskurzust. A kiadó széles spektrumot ölel fel, a fikciótól a non-fictionig, lehetőséget adva a feltörekvő íróknak és a már elismert szerzőknek egyaránt. A 21. század kiadó nem csupán könyveket ad ki, hanem egy közösséget teremt, ahol az irodalom és a gondolatok szabadon áramolhatnak.

Már közel egy esztendeje, hogy belevágtam a saját kis házi pékségem működtetésébe, és azóta is lelkesedéssel kísérletezem az otthoni kenyérsütés rejtelmeivel, különösen a kovászos kenyerek készítésével. Éppen ezért igencsak felkeltette az érdeklődésemet a „Hogyan legyünk profi kenyérsütők?” című könyv. Bonnie Ohara, az Alchemy Bread pékmestere rendkívül részletes és érthető módon kalauzol el minket a kenyérsütés csodálatos világába.

Ha valaki a karácsonyi szünet alatt kedvet kapna a kenyérsütéshez, mindenképpen javaslom ezt a könyvet. Tényleg világos és átgondolt útmutatást nyújt, amely lépésről lépésre vezeti végig az olvasót a kenyérkészítés folyamatán. Remek választás, ha otthon szeretnél finom, friss kenyeret sütni!

A könyvben túlnyomórészt élesztővel készült recepteket találunk, így azok is nyugodtan leemelhetik a polcról, akik esetleg tartanak a kovászkészítéstől.

Nagyon örömmel tapasztaltam, hogy Ohara bemutatja a gyors és egyszerű kenyérrecepteket is. Ezeket a finomságokat akkor is elkészíthetem, amikor az idő szorít, és nincs lehetőségem a kovásszal foglalkozni, vagy órákon át gyúrni a tésztát. Így is ízletes kenyeret süthetek, ami biztosan nem fog csalódást okozni. Ráadásul a könyvben rengeteg sós tésztarecept található, mint például a ciabatta és a pizzatészta, de az édes sütik kedvelői is bőven válogathatnak. Én például kipróbáltam egy csokoládés babkát, ami egyszerűen fantasztikus lett!

Meleg szívvel ajánlom mindenkinek, aki nem szeretne több ezer forintot költeni egy amúgy nem túl finom és gyorsan megromló szupermarketes kenyérre. Ráadásul a házi kenyérsütés roppant meditatív folyamat: az ember tényleg beleteszi a szívét, így nemcsak a gyomrunkat, hanem a lelkünket is megtöltjük vele. (Alexandra)

A könyv tényleg betekintést ad a Tucci család életébe és konyhájába, a színész felesége (aki amúgy Emily Blunt nővére) és három gyerekük életébe. A nyomtatás minősége sajnos nem a legjobb, és az élményt az is csorbítja, hogy más szakácskönyvek annyira elkényeztettek bennünket fotóügyileg, hogy kimondottan zavar: nem minden fotó tökéletesen éles, és nincs is minden ételhez kép. Azért vicces, hogy ezen megütközöm, mert az egyik első saját szakácskönyvem egy olyan Nigella-kötet volt, amiben konkrétan egy darab ételfotót sem lehetett találni, mégis használtam.

A szakácskönyvek világában mindig érdemes az alapokkal kezdeni, hiszen ezek adják meg a mércét az ötletek és a valóság viszonyának megértéséhez. Éppen ezért választottam az Angol sült krumplit, amelynek receptje igazán figyelemfelkeltő. Tucci leírása különösen szórakoztató: elmeséli, hogy először teljesen megdöbbent, amikor a felesége nekifogott ennek az ételnek. A főzés folyamata elég szokatlan, hiszen a megpucolt krumplit nagy, ötcentis darabokra vágva mindössze tíz percig kell főzni. Ezután jön a trükk: a leszűrt krumplit a forró edényben fedővel letakarva rázogatni kell, ami számomra kihívás volt, de a receptet követve így tettem. Eközben egy mély tepsiben néhány centi olajat hevítek a 200 fokos sütőben, hogy a végeredmény ropogós és ízletes legyen. Az egyszerűség és a különlegesség kombinációja mindig vonzó, és már alig várom, hogy megkóstoljam az eredményt!

A "forrókrumplirázás" és a füstölgő olaj a sütőben igazi kalandot ígér a konyhában! Miután fűszerezzük és megsózzuk a krumplikat, bátran beletesszük őket a forró olajba (vigyázat, fröcsköl!), majd irány a sütő. A recept szerint körülbelül egy órát javasolnak a sütésre, de nekem több mint másfél órás türelemre volt szükség, hogy elérjem a fotón látható tökéletes állagot. De megérte a várakozás! A kívül ropogós, belül puha krumpli olyan ínycsiklandó, hogy már most tudom, hogy karácsonyi köretként is meg fog jelenni az ünnepi asztalon.

És a siker ilyenkor meghozza az ember kedvét a további receptek teszteléséhez, így a "rövid nevű" Noah fiam prosciuttós-hagymás-zöldborsós-pancettás pastája lesz a következő étel, amit kipróbálok. (HVG könyvek)

Szabó Anna Eszter ajánlja: Dankóné Reisinger Magdolna - Fedezd fel a vegán ízek birodalmát! - Kis séfek nagy kalandjai

Néhányan számára a gyerekekkel való főzés természetes rutinfeladat, míg másoknak egy rémálom, amit mindent megtesznek, hogy elkerüljenek. Én a kettő határvonalán egyensúlyozok: imádom a közös sütést-főzést a gyerekeimmel, de ugyanakkor vágyom arra, hogy a konyhám rendezett és tiszta maradjon. Ez pedig - valljuk be - egy igazi paradoxon.

Az egyik gyermekem különösen vonzódik a sütés-főzés világához, és álma, hogy önállóan alkothasson a konyhában. Dankóné Reisinger Magdolna „Kis séfek nagy kalandja” című receptgyűjteménye igazi kincset ér számára, mivel mostantól teljes értékű kis séfként vághat neki a különféle finomságok elkészítésének, keverve és kotyvasztva a legjobb ízeket.

A könyvben található összes recept vegán, ami igazán nagyszerű, hiszen így lehetőség nyílik arra, hogy az ételeket nyers formában is kipróbáljuk. Tapasztalataim szerint, ha a gyereket bevonjuk az étel elkészítési folyamatába, sokkal nagyobb az esély arra, hogy szívesen megkóstolja azt – még a "csúnya, gonosz" brokkoli sem tudja majd megakadályozni ebben!

A receptek egyszerűek, jó felépítésűek, jól követhetőek a gyerekeknek. Emellett üdítően változatosak, és nem kellenek drága hozzávalók sem az elkészítésükhöz, sok minden egy jól felszerelt alapkonyhával, külön bevásárlás nélkül is teljesíthető. Szóval, ha ínycsiklandó finomságokra akartok lelni, vagy megosztanátok a főzés terhét, akkor kerüljön ez a könyv a fa alá - a gyerek még hálás is lesz, hogy ilyen "nagyoknak való" feladatot bízol rá. (Ginko Kiadó)

Bevallom, előítéletes voltam. Találkoztam már néhány rendkívül gyenge szakácskönyvvel, amely egy-egy sorozat sikerét meglovagolva, nemritkán bármiféle jogi engedélyek híján igyekszik pénzt keresni sokadrangú receptekkel.

Nos, a "Csengetett, Mylord? - A szakácskönyv" nem ilyen. Ez a kötet egy briliáns kis kultúrtörténeti gyűjtés a sorozatban elhangzó ételek történetéről, nevük etimológiájáról - és néha arról, hogy például mit hallottunk az angol eredetiben, amikor Mrs. Lipton a magyar szinkron szerint angyalbögyörőt készített.

Boromisza István és Jalecz Lajos gasztronómiai műve valóságos ínycsiklandó utazás, amely nem csupán a kulináris élvezetek terén kínál különlegességeket, hanem a tudás megszerzésére is lehetőséget ad. E könyv lapjain, miközben a híres fogásokat készítjük el, felfedezhetjük a gasztronómia rejtelmeit. A cukorhattyú, amely az asztalunkon pihen, pedig nem más, mint a szövegben fellelhető gondolatébresztő idézetek, amelyek még ízesebbé teszik ezt az élményt.

Sajnos a könyv vegetáriánus fogásai meglehetősen korlátozottak (ez természetesen nem a szerzők hibája), de ennek ellenére sikerült kreatívan megoldanom a helyzetet: elkészítettem a klasszikus scotch egg vega változatát, ami nem más, mint fűszeres darálthúsba burkolt, panírozott tojások. A végeredmény óriási sikert aratott, még a húsimádók is teljesen odáig voltak érte! Így bátran kijelenthetem, hogy a recept valóban rugalmas. A jövőben több variációt is ki fogok próbálni, de ne féljetek, nem minden egyes kísérletem fog vegetáriánus irányba elmozdulni. Hát hová vezetne ez a kaland?

Tökéletes ajándék a sorozat rajongóinak és anglománoknak egyaránt, tele klasszikus fogásokkal. Csak aztán óvatosan, nehogy valaki hozzád vágja a tápiókapudingot kóstolás nélkül! A 21. század kiadó kortárs irodalmi műveket és szellemi tartalmakat népszerűsít, amelyek tükrözik a modern kor kihívásait és lehetőségeit. Fő célja, hogy új hangokat és perspektívákat mutasson be az olvasóknak, ezzel gazdagítva a kulturális diskurzust. A kiadó széles spektrumot ölel fel, a fikciótól a non-fictionig, lehetőséget adva a feltörekvő íróknak és a már elismert szerzőknek egyaránt. A 21. század kiadó nem csupán könyveket ad ki, hanem egy közösséget teremt, ahol az irodalom és a gondolatok szabadon áramolhatnak.

Related posts